Hiperparaziták


férgek az emberek képein

Bolcsó Dániel Hiszen a farkába harapó kígyón kívül saját magából nyilván egyik állat se szívesen táplálkozik, és még hiperparaziták az egy szem példa is csak metaforikus. Ne aggódjanak, segítségünkre sietnek a hiperparaziták.

szemölcsök miért

Így nevezik ugyanis azokat a fajokat, amelyek más élősködő fajok testén hiperparaziták. Az egészben az a legijesztőbb, hogy valójában végeláthatatlan parazitaceptionről van szó, hiszen a parazitákon élősködő parazitákon is élősködhetnek paraziták, és így tovább.

A hiperparaziták parazitái - Hiperparaziták orvosi meghatározása

Seth Bordenstein, az amerikai Vanderbilt Egyetem mikrobiológusa azonosított egy ötösfogatot: a lánc legalján egy madár van, az ő altestét fertőzik meg a döglegyek a vérszívó lárváikkal. Miután ezek lehullanak szegény madárról, darazsak eszik meg őket.

Roszik Péter - Megoldás-hiányos területek a mai ökológiai gazdálkodásban

A darazsakban Wolbachia baktériumok élnek, amelyek módosítják a gazdatest szaporító szervrendszerét. Bennük viszont apró bakteriofág vírusok szaporodnak előszeretettel.

epe paraziták

A helyzetet tovább bonyolítják a parazitoidok. Azokat az állatokat hívják így, amelyek nem csak amolyan békésen elélősködnek másokon, hanem ha végeztek az élősködéssel, végeznek magával a gazdatesttel is, vagyis el is pusztítják a táplálékot adó állatot.

szemölcsök lehetnek a nyelvben

És igen: léteznek hiperparazitoidok is, ilyenek például egyes  hártyásszárnyúak. Hiába, ilyen időket élünk: parazita parazitának farkasa.

féreg oxiurus kezelés

Ne maradjon le semmiről!